2022. november 11., péntek

Magyarország feldühíti az EU-t a 18 milliárd eurós ukrajnai támogatás blokkolásával

 Annalena Baerbock német külügyminiszter figyelmeztette Budapestet, hogy ne "pókerezzen" a létfontosságú pénzeszközökkel.












BERLIN - Annalena Baerbock német külügyminiszter csütörtökön bírálta Magyarországot az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós uniós pénzügyi támogatás blokkolása miatt, mondván, Budapestnek nem kellene "pókereznie", hogy ezzel próbáljon nyomást gyakorolni Brüsszelre egy külön jogállamisági vitában.

Baerbock tiltakozása több uniós diplomata felhívását is megismételte, akik zsarolással vádolták Orbán Viktor miniszterelnök kormányát.

Az Európai Bizottság szerdán 18 milliárd eurós támogatási csomagot javasolt, hogy segítsen Ukrajnának a következő évben talpon tartani gazdaságát és közszolgáltatásait, valamint helyreállítani az orosz rakéta- és kamikaze dróncsapások által tönkretett létfontosságú infrastruktúrát.

A szintén szerdai uniós nagyköveti találkozón Magyarország három tisztségviselő szerint azt mondta, hogy nem tudja támogatni a segélycsomagot. Ez potenciálisan végzetes akadályt jelent, mivel az Ukrajnának szánt pénz nem folyhat mind a 27 uniós ország támogatása nélkül az egyhangúságot megkövetelő költségvetési szabályok miatt.

Magyarország roncsderbije frusztrációt kelt Brüsszelben, Berlinben és más uniós fővárosokban. Négy uniós tisztviselő és diplomata a POLITICO-nak elmondta, hogy zsarolási taktikának tekintik az ukrajnai segélyek budapesti blokkolását, hogy nyomást gyakoroljanak a Magyarországnak szánt több mint 13 milliárd eurós uniós támogatás felszabadítása érdekében, amelyet a jövő hónapban felfüggeszthetnek, ha az ország nem kezeli kellőképpen a demokratikus visszalépésekkel kapcsolatos, régóta fennálló aggodalmakat.

Baerbock csütörtökön csatlakozott a küzdelemhez.


"Pénzügyi, humanitárius támogatásunk [Ukrajnának] a téli segélyezés keretében nem egy normális európai ügy, ahol az emberek pókereznek és oda-vissza tárgyalnak a pénzügyi forrásokról" - mondta a német külügyminiszter újságíróknak a POLITICO azon kérdésére válaszolva, hogy Magyarország megpróbálja-e erőszakkal rávenni az EU-t, hogy engedményeket tegyen a jogállamisági vitában.


"Olyan helyzetben vagyunk, amikor éppen az Európa által nyújtott pénzügyi támogatással életeket mentünk" - mondta Baerbock, aki svéd kollégájával, Tobias Billströmdel tartott sajtótájékoztatón beszélt Berlinben.


"Azt látjuk, hogy a polgári infrastruktúra legalább 30, ha nem 40 százaléka [Ukrajnában] megsemmisült" - tette hozzá, és azzal érvelt, hogy az uniós segélycsomagot gyorsan jóvá kell hagyni, mert "a tél már csak a sarkon van".


Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének szóvivője nem válaszolt a megkeresésre.


Varga Mihály pénzügyminiszter kedden igyekezett megindokolni Magyarország ellenállását az uniós segélycsomaggal szemben: "Magyarország kész támogatni Ukrajnát, de nem kívánunk hozzájárulni semmilyen újabb, az EU által felvenni kívánt hitelhez".


Magyarországra egyre nagyobb pénzügyi nyomás nehezedik, mivel az EU azzal fenyegetőzik, hogy felfüggeszti az országnak szánt mintegy 7,5 milliárd eurós uniós támogatást egy olyan mechanizmus keretében, amely a költségvetési kifizetéseket a jogállamisági normákhoz köti, miközben további 5,8 milliárd eurónyi, a koronavírus okozta károk helyreállítására szánt támogatás is veszélyben van. Brüsszel korrupcióellenes és igazságügyi reformokat követel a pénzek felszabadítása érdekében.



A német parlament várhatóan csütörtök este fogad el egy állásfoglalást, amely felszólítja a kormányt, hogy "alaposan" vizsgálja meg Magyarország reformjait, és csak akkor adja ki a pénzt, ha Budapest bizonyítani tudja, hogy komolyan gondolja a reformszándékát.

Az ügy valószínűleg az európai pénzügyminiszterek december 6-i találkozóján kerül tetőpontra.

Forrás: Politico











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése